Beslutsfattande
HUR TAR DU BESLUT?
Jag hade investerat mycket pengar och tid i en IT satsning för 10 år sedan, pengar som delvis var lånade. För att ha råd behövde jag jobba mycket och till en väldigt låg lön. Det finns en tjusning i det entreprenörskapet men eftersom jag och min fru samtidigt fick vår första dotter och drömde om hus behövde ett beslut tas. Skulle jag satsa ännu mer pengar på riskprojektet eller dra mig ur med den skam jag kände och den ekonomiska konsekvens som det skulle innebära? Jag pratade bland annat med en erfaren entreprenör som sa att ”Livet är långt, du kommer hinna mycket under din tid som företagare, bränn inte ut dig på detta”. Sen lyssnade jag inåt, smälte intrycken och avvecklade projektet.
För ett tag sedan samtalade jag och min fru om hur vi tar beslut. Lyssnar jag helt på de intellektuella argumenten för att göra på ett visst sätt? Eller går jag på känsla, att det ska kännas rätt i hjärta och mage? För mig går det oftast väldigt snabbt till beslut och då via magen vidare till huvudet. I hjärnkontoret processar jag snabbt fördelarna och nackdelarna innan jag summerar beslutet, känner in det i magen igen och genomför. När det är större beslut är min erfarenhet att denna process behöver få ta tid att landa in, i mitt fall måste jag t ex orka hämta in allt faktaunderlag. Därför jobbar jag väldigt bra med analytiska personer som kan komplettera min intuitiva snabbhet. Och när det är mindre viktiga beslut får ofta samma personer min hjälp att springa framåt i frågor där rörelsen är viktigare än själva svaret. Beslut har dessutom förmågan att ta mer tid än vad man tror.
Fyra framgångsfaktorer
Det var en föreläsning med Ari Riabacke som fick mig att börja fundera ordentligt på hur jag tar beslut. Därefter började jag utveckla min egen och företagets beslutsfattande förmåga och har genom åren identifierat ett antal framgångsfaktorer:
”Är det ett viktigt beslut?”
- Skriv ner de beslut du måste ta. Allt ifrån beslut om en rekrytering till vad ni ska äta ikväll. När de finns i huvudet är det som en tv på standby, de ligger där och drar smygande lite energi för varje timme som går. När man fått ner det på papper är det enklare att börja lägga en plan fram till beslut och genomförande.
- Är det ett viktigt beslut? Är svaret nej så ta bara beslutet och gå vidare då konsekvensen av vad du väljer ändå är av mindre betydelse. Så varför då lägga tid på att fundera? Om svaret däremot är viktigt och med stora konsekvenser för verksamheten behöver det få ta sin tid att landa in.
- Vem är du? Är du den veliga personen som aldrig riktigt kan bestämma sig? Vad gör dig velig och vad behöver du göra när besluten faktiskt behöver avklaras snabbt? Eller kanske du är personen som många gånger kan fatta beslut lite för snabbt? Varför är du så snabb och vad behöver du göra när besluten faktiskt behöver få ta längre tid
- Genomtänkta agendor. Jag har varit på många möten där agendan inte är genomarbetad och där punkterna är otydliga kopplat till dess syfte. Är syftet med det vi diskuterar nu att vi tillsammans ska ta ett beslut? Är det ett beslut som behöver tas i konsensus eller kan vi delegera det till någon annan? Behöver frågan diskuteras innan beslut eller handlar det egentligen om att någon bara ska verkställa? Allt för många möten genomförs utan att medlemmarna har detta klart för sig på förhand.
Avslutning
Beslut är en central del av våra liv, både på jobbet och privat. För att återkoppla till avvecklandet av min IT satsning så var det extremt jobbigt och jag skämdes över ”misslyckandet”. Men tack vare kloka och mer erfarna personer så kunde jag se värdet i erfarenheten. Och tack vare det väl inre förankrade beslutet kunde jag gå vidare utan den minsta tvekan i vare sig hjärna, hjärta eller mage! Och idag har jag både ett lönsamt företag, hus och hela tre barn där hemma!
Gustaf Möller
VD, Kryast i Sverige AB