För arbetsplatsen | För ledare | För medarbetare

Planera är bra, men göra är bättre

Semestern är över för denna sommar. Jag har haft en härlig och avkopplande ledighet och känner mig utvilad och energifylld inför hösten. Härligt! Känslan är dock oftast ganska kortvarig innan jag kastar mig in i nya utmaningar och projekt både på jobb och hemmaplan. Känner du igen dig?
För att behålla din hälsa och må bra även när du presterar och engagerar dig behövs fyra grundpelare som minimum varje dag, tipsar Jennie om.

Dagsljus

Se till att få frisk luft och dagsljus under dagen, speciellt när dagarna blir kortare och mörkare. En promenad på lunchen gör underverk och bidrar till att din sömn påverkas positivt.

Andning

Djupandas med magen 1 minut, 5 gånger om dagen. Alla hinner 5 min varje dag, det kluriga brukar vara att komma ihåg. Ett tips är att sätta alarm eller ta hjälp av toatricket. Gå in på toa, stäng dörren, släck ljuset och djupandas 1 minut. Du kommer ut mer lugn och balanserad.

Rörelse

Se till att röra på dig varje dag. När vi rör oss producerar kroppen hormoner och signalsubstanser som är humörhöjande och frigör stress.

Kost

Tänk på vad du stoppar i dig. Hoppa över mat som kroppen har svårt att bryta ner. Reflektera över vad du tankar din kropp med. Känns det bra i magen?
För att få in DARK varje dag, fundera på vad som är viktigast för dig just nu och planera in det i dina rutiner. Ett beprövat tips är att koppla nya rutiner till de rutiner du redan har. Lägg sen till eller byt ut en rutin i taget.
Vi motiveras av det vi tycker är kul och stimulerande, se därför till att du har roligt med dina rutiner i vardagen! Gillar du inte att springa så gör inte det, utan se till att du får in rörelse på ett annat sätt. Ett sätt du tycker är kul – för då blir det lättare av.
Du kan också använda dig av Seinfeldmetoden. Den går ut på att du gör en markering varje dag, ex ett kryss över måndag/tisdag osv. Ingen vill ju bryta kedjan 😉
Så hur ska du ha det framöver? Det bestämmer du, men mitt förslag är att du inte väntar till nästa semester för att vila upp och återhämta dig, utan att du börjar göra hälsosamma förändringar redan nu!

3 tips för återhämtning under arbetsdagen

  • Ofta har man en längre paus under dagen, t.ex. lunch. Planera den så du spenderar tiden på ett sätt som ger dig energi, kanske vill du vara ensam med musik i öronen?
  • Ha luft mellan bokade möten för andas, hämta vatten och hinna ställa om. Ta för vana attboka 45-min möten istället för hela timmar.
  • Måste ni se varandra eller skärmen på mötet? Om inte, ta för vana att boka in gående möten när det är möjligt.

Lycka till och ta hand om dig!

Med värme,
Jennie Ljungdahl
Kontakta oss

Fotograf: Boo Gunnarson