Krönika: Att leverera idag och spana in i framtiden

17 juni, 2025

Employee Advocacy, Inner development goals och AI-integrerat ledarskap. Har du tid att ha koll på all utveckling som pågår medan du försöker sköta ditt ”vanliga” jobb? Jag kämpar själv med det, balansen mellan att leverera idag och vara relevant i framtiden.

Employee Advocacy, Inner development goals och AI-integrerat ledarskap. Har du tid att ha koll på all utveckling som pågår medan du försöker sköta ditt ”vanliga” jobb? Jag kämpar själv med det, balansen mellan att leverera idag och vara relevant i framtiden.

Ingen verksamhet kan bli hållbar och lönsam om man ägnar för mycket tid åt omvärldsbevakning och kompetensutveckling, då riskerar man sitt kärnuppdrag. Samtidigt kan vi inte blunda för vår omvärld som hela tiden flyttar gränser och levererar nya sanningar, då kommer vi tillslut självdö genom att vi blir irrelevanta.

Kanske det egentligen handlar om att ha det där öppna sinnet som Adam Grant pratar om i sin bok ”Öppet sinne: kraften i att veta vad du inte vet”? Det är snarare ett förhållningssätt där jag lämnar övertygelsens trygga plats för att istället tvivla över mina ställningstagande och glädjas åt alla tillfällen när jag upptäcker att jag hade fel. En förmåga han menar att vi kan träna upp. Min vardag rullar på i ett högt tempo. Det som känns enkelt och självklart när jag skriver den här texten blir inte lika självklar när jag återigen blir en slav under min kalender. Det är oerhört lätt att dagarna, veckorna, månaderna och tillslut åren går utan att jag stannat upp, reflekterat, samtalat, analyserat, beslutat, implementerat och följt upp nya idéer som skulle kunna utveckla min organisation, mitt team eller mig själv.

Stanna upp, Observera, Acceptera och Släppa/Svara

När jag gick i terapi första gången blev jag introducerad till ACT (Acceptance and Commitment Therapy), en form av KBT som fokuserar på att öka den egna psykologiska flexibiliteten. Ett verktyg inom ACT som jag burit med mig är SOAS, en övning i medveten närvaro. Genom att Stanna upp, Observera, Acceptera och Släppa/Svara kan jag skapa lite utrymme mellan impuls och handling. Helt enkelt ett konkret verktyg för att i vardagen hoppa av ekorrhjulet för att mer medveten hantera mina upplevelser.

Det är inte bara för oss själva vi behöver verktyg och rutiner för att främja hållbarhet och utveckling, det behövs också i våra organisationer. Man brukar säga att ”Culture eats strategy for breakfast”, något som i hög grad stämmer. Människor tenderar nämligen följa sina värderingar snarare än en av styrelse/ledning fastslagen strategi. Men så enkel är inte sanningen, för utan strategi kommer vi aldrig hitta en ändamålsenlig väg mot vår vision.

En vetgirig kultur

Ett annat underskattat område att se över i en organisation är våra strukturer. För även om kulturen också äter upp strukturerna så brukar det sällan bli något av vår kultur om vi inte har lite strukturer för hur vi vill följa upp och främja den. Och detsamma gäller givetvis hur väl vi lyckas ha örat mot rälsen och ett öppet sinne för att tänka nytt. En vetgirig kultur där medarbetare själva spanar samtidigt som de lever är såklart mest kraftfull men om man vill säkerställa att vi i grunden i alla fall har en viss grad av omvärldsanalys hade jag sett till att det blev en naturlig del av våra strukturer. Exempelvis genom att vid ett morgonmöte låta gruppen under 2-3 minuter reflektera över något nytt som de upptäckt i sin vardag eller hur de blivit motbevisade inom något, allt för att främja ett öppet sinne. Eller genom att aktivt förflytta oss bort från arbetsplatsen för en heldags workshop med Björn Natthiko tema ”Jag kan ha fel”. Exakt hur man gör behöver inte alltid vara det viktigaste, man kommer många gånger långt genom att faktiskt bara stanna upp!

Är du nyfiken på att stanna upp och framtidsspana tillsammans med oss? Välkommen den 28 augusti då vi tillsammans med kommunikationsbyrån GoBrave kommer att spana in i framtiden!

Anmäl dig här!