Du hittar vilan i kontrasten
4 juli, 2023Återhämtning handlar om att återställa något efter ansträngning. Stress och ansträngning är inte farligt i sig så länge vi återhämtar oss. Men det handlar inte bara om att skydda oss från ohälsa, kanske handlar det faktiskt ännu mer om att skapa förutsättningar för effektivitet, välmående och njutning.
Jag går längs mittgången i livsmedelsbutiken och handlar. Plötsligt får jag syn på en person som jag känner längre bort. Instinktivt väjer jag till höger in mot konserverna med krossade tomater och majs. Klarade jag mig ifrån en social interaktion?
Sakta smyger jag runt den andra änden av hyllan samtidigt som jag låtsas kolla på konserverna. Jag kikar försiktigt fram för att se om kusten är klar. Metodiskt jobbar jag mig mot mittgången igen, hela tiden redo att lyfta en burk med krossade tomater för att med djupt fokus läsa burkens innehåll.
När jag tillslut är tillbaka ungefär där jag började ser jag att jag med nöd och näppe klarat mig undan den sociala ansträngningen. Lättad tassar jag vidare i butiken för att slutföra min handling.
Återhämtning och kontraster
Nej, jag har inte social fobi. Och nej, det var inte en ”Ove Sundberg” jag mötte i butiken. Det var helt enkelt jag som var helt dränerad på social tillhörighet och inte orkade med ännu en social konversation den dagen. Jag behövde återhämtning och det i form av ensamhet.
Återhämtning handlar om att återställa något efter ansträngning. När vi tränar handlar det om att äta och vila för att vi ska kunna tillgodogöra oss de positiva effekterna från den nedbrytande träning vi precis genomfört.
För det mentala gäller samma sak, vi behöver vila upp oss från den ansträngning vi precis utsatt oss för.
En annan duktig föreläsare, Vickie Peolin, sa en gång att det handlar om kontraster. Om jag har varit social hela dagen i mitt arbete är det rätt skönt med lite ensamhet. Om jag varit i en bullrig miljö med mycket ljud kan det vara skönt med tystnad. Har jag arbetat med emotionellt tunga frågor kan det vara härligt att få skratta. Och om jag suttit med komplexa problem som kräver mycket tankekraft från hjärnan kan det vara bra med något som får min hjärna att vila.
Vilken återhämtning behöver jag?
Misstaget vi ofta gör är att vi fastnar i samma tankemönster och vanor gällande återhämtning, istället för att ägna en liten stund åt vad jag faktiskt behöver återhämta mig ifrån.
För min del landade jag ofta i soffan med en Netflix film eller serie när barnen hade somnat. Jag orkade oftast inget annat men var det alltid en serie jag behövde?
När min hjärna hade jobbat på högvarv framför datorn var det inte mer skärmtid med en tv serie där man behöver vara koncentrerad för att förstå handling och intriger som jag behövde. Då hade istället en aktiv återhämtning i form av exempelvis en promenad passat bättre. Eller att mötas upp med en kompis och snacka lite skit.
Vilan gör oss starka
Stress och ansträngning är inte farligt i sig så länge vi återhämtar oss. Det är den långvariga stressen utan tillräcklig återhämtning som riskerar köra slut på våra kroppar och knoppar. Med ganska små men konsekventa beteenden kan vi bygga upp ett fantastiskt stresskydd som gör att vi klarar rätt mycket påfrestningar.
Men det handlar inte bara om att skydda oss från ohälsa, kanske handlar det faktiskt ännu mer om att skapa förutsättningar för effektivitet, välmående och njutning. För det fina med att prioritera en genomtänkt återhämtning är att vi får mer gjort till en bättre kvalité samtidigt som vi mår bättre under tiden. Och det kan väl inte skada?
Jag vet, kortsiktigt känns det inte så när man ska prioritera återhämtning i ett stressat liv. För kortsiktigt får jag ju faktiskt mer gjort under 10 min än om jag gör något återhämtande.
Studier har dock visat att vi klarar att upprätthålla fullt fokus på uppgiften i ca 25-45 min. Exakt längd varierar såklart beroende på individ och specifik situation men kunskapen ligger till grund för olika arbetstekniker såsom exempelvis Pomodoro tekniken.
Enligt Pomodoro tekniken blir du som mest produktiv om du jobbar i 25 minuter, tar en 5-10 minuters paus och sen upprepar detta fyra gånger för att därefter ta en längre paus på 20-30 minuter. Något att fundera över nästa gång du jobbar på med en uppgift och inte kan slita dig.
Reflektion och självkännedom viktiga nycklar
Men kanske det viktigaste ändå är självkännedom. Att stanna upp och fundera över vad just jag behöver för att tanka energi. För det finns säkert återkommande återhämtning som är viktig för dig och som du behöver planera in regelbundet. Och det finns säkert dagar som ser helt annorlunda ut än normalt och där återhämtningen också därför behöver se ut på ett annat sätt.
Så om jag ska tipsa om något är det nog inte någon ny återhämtningsteknik utan istället vikten av att boka in reflektion i kalendern där det även kan finnas med en fråga om vad du behöver för att må bra. För får du in den frågan i ditt liv och någon minut att besvara den är jag säker på att det också blir att du gör mer hälsofrämjande saker för dig själv!
Så när vi nu rör oss mot sommar och ledighet tycker jag du ska unna dig 2-3 min att fundera över vad just du behöver denna semester.
Kanske kan du inte få allt du önskar men jag är helt säker på att du kan göra några omprioriteringar och lite planering som gör att du efter ledigheten checkar in på jobbet med en påfylld och go känsla!
Lycka till och glad sommar!
Med värme,
Gustaf Möller