Kryast lĂ€stips 📚

28 juni, 2024

Vad lÀser du just nu? Den frÄgan stÀllde vi till Kryast konsulter, som gladeligen delade med sig. Svaren har samlats till dig för att inspirera och utforska nya marker i böckernas vÀrld. Nördiga som vi Àr, handlar de sÄklart om ledarskap pÄ ett eller annat sÀtt!

Feedbackrevolutionen, Neuroledarskap i praktiken

Àr skriven av Eva Hambolt. Denna, just nÄgot revolutionerande lÀsning, Àr ocksÄ stolt innehavare av översta platsen pÄ nattduksbordets bokhög, hos Martina Lennartsson.

”Jag kommer faktiskt lĂ„na ord frĂ„n Eva sjĂ€lv för att beskriva boken, för det gör hon himla bra. Boken beskriver hur din hjĂ€rna fungerar, och hur du kan arbeta mer hjĂ€rnsmart för att skapa sĂ„ bra möten och samtal med andra som möjligt. Boken baseras pĂ„ forskning inom social, kognitiv neurovetenskap och psykologi, men innehĂ„ller Ă€ven en liten dos österlĂ€ndsk visdom. Ni förstĂ„r kanske att den had me at hello? ”

Komplexitet

av Klara Palmberg Broryd Àr Viktoria Carlssons senaste pÀrla i havet av böcker.

”Inte sĂ€llan befinner vi oss i komplexitet, likt fiskstim dĂ€r fiskarna pĂ„ nĂ„got sĂ€tt lyckas hĂ„lla ihop och rör sig framĂ„t trots visuellt kaos. Mellan detta till synes kaos och stillastĂ„ende finns förutsĂ€ttningar för innovation – hemligheten bakom Ă€r att hitta balans i det komplexa mellan förutsĂ€gbarhet och enighet. Klara Palmberg förklarar pĂ„ ett enkelt sĂ€tt varför komplexitet varken Ă€r enkelt eller speciellt komplicerat, hur du lyckas i komplexitet och om att leda i det komplexa.”

Destruktivt ledarskap

av Maria Fors Brandebo, Sofia Nilsson, Gerry Larsson. Det Àr boken ni hittar i hÀnderna pÄ Henrik NÀsström.

”Om vad det Ă€r, hur det uppkommer, vilka effekter det fĂ„r och vad man kan göra Ă„t det. Destruktivt ledarskap finns i alla organisationer och i nĂ„gon form hos alla ledare. Den hĂ€r boken hjĂ€lper dig skapa medvetenhet om olika former av destruktivt ledarskap och hur man kan ta hand om det.”

LĂ€rande ledarskap

författad av Anne Berit Emstad , Ide Katrine Birkeland , Viviane M. J. Robinson m.fl. VÄr pedagog och ordÀlskare Maria Daniels tipsar om denna bok.

”Boken handlar frĂ€mst om professionell utveckling i skolan, men gĂ„r att översĂ€tta till vilken verksamhet som helst, dvs hur kan jag som chef leda en professionell lĂ€randekultur som ger bĂ€ttre resultat? Ämnen som boken handlar om Ă€r bland annat kollektiv problemlösning, konflikter och risken för icke-handlingar. Jag kan se att mĂ„nga organisationer har mycket att ”lĂ€ra av de lĂ€rda”, dvs av oss som jobbar med pedagogik och lĂ€rande i vardagen, vi som kan designa en verksamhet dĂ€r medarbetare och chefers lĂ€rande stĂ„r i fokus – vilket i sin tur leder till bĂ€ttre resultat och ökad lönsamhet.”

Kunskapsintegration – Om kollektiv intelligens i organisationer

skriven av Philip Runsten och Andreas Werr. Om du snöat in pÄ kollektiv intelligens har du ett givet Àmne att prata med Gustaf Möller om, nÀr du springer pÄ honom pÄ stranden!

”MĂ„nga av oss har inte möjlighet att jobba ihop oss till ett framgĂ„ngsrikt team likt fas teorier som Firo eller IMGD. Vi trĂ€ffas kanske för sĂ€llan eller roterar i vĂ„ra arbetsgrupper vilket gör att vi istĂ€llet mĂ„ste utveckla vĂ„r förmĂ„ga att samarbeta. Denna boken Ă€r verkligen ett tips för den som bĂ€ttre vill förstĂ„ kollektiv intelligens och vilka förmĂ„ga vi kan utveckla för att bli Ă€n mer samarbetsskickliga.”

 

Vi önskar god lÀsning, spÀnnande reflektioner och ljuvligt lÀrande!

Med vÀrme, KryastgÀnget