Vad är egentligen social hållbarhet?
14 april, 2025Social hållbarhet – ett begrepp som florerar, mer eller mindre intensivt, i vårt samhälle. Det låter vid en första anblick viktigt och bra, men vad innebär det egentligen?

Social hållbarhet har bland annat sitt ursprung i Brundtlandkommissionens rapport ”Our common future” där kommissionen betonar att hållbar utveckling inbegriper såväl ekonomiska som ekologiska, sociala och kulturella aspekter. Den sociala dimensionen i rapporten handlade om rättvisa, jämlikhet och tillgång till grundläggande behov.
Numera är en vanlig definition av social hållbarhet, att skapa platser där de grundläggande behoven tillgodoses och det finns bra förutsättningar att ta hand om sin hälsa. Det handlar om platser där människors lika värde står i centrum, vilket kräver att de känner tillit och förtroende för varandra, och är delaktiga i utvecklingen.
Effekterna av social hållbarhet?
Varför ska då företag bry sig om att vara socialt hållbara. Jo, de sociala system vi lever i ger förutsättningar för delaktighet, god kommunikation och engagemang med mera – det vill säga de friskfaktorer som medarbetare behöver för att uppleva god hälsa. Att inte vara socialt hållbar kostar alltså pengar i form av sjukfrånvaro, sjuknärvaro, rekrytering och onboarding.
De företag och organisationer som däremot väljer att satsa på social hållbarhet blir farliga konkurrenter. De kommer att ligga steget före och ha en stark kompetensresurs, minimera produktivitetsförluster, samtidigt som de utifrån hälsoperspektivet är lönsamma.
Hur vet vi om vi lyckas?
En arbetsplats blir ju inte socialt hållbar bara för att vi säger orden. Det måste omsättas i praktiken utifrån de behov och förutsättningar som finns och det måste hela tiden vara på agendan. Så hur vet vi då om vi har lyckats? Jo, det görs bäst genom att mäta sitt sociala kapital – ett begrepp som är 100 år gammalt, men som slog igenom först under 1990 talet då Robert Putnam definierade socialt kapital som ”de nätverk och de normer för ömsesidighet och den pålitlighet som uppstår ur dem”. Och de kan man faktiskt mäta.
Några exempel på hur du mäter socialt kapital:
- Medarbetarundersökningar
Kanske det vanligaste sättet att mäta en arbetsplats sociala kapital. Genom frågor som om hur mycket du litar på dina kollegor, om du känner att du kan få hjälp om du behöver eller om du känner tillit till ledningen får du en överblick över hur stort det sociala kapitalet är och om det förändrats över tid. - Engagemang och deltagande
Exempelvis kan ni mäta deltagande i olika sociala aktiviteter eller workshops. Det säger mycket om förtroende och engagemang. - Personalomsättning och sjukfrånvaro
De mer hårda nyckeltalen såsom antal sjukfrånvaro kan hänga nära ihop med hur starkt det sociala kapitalet är.
Nyfiken på att veta mer?
Funderar du över hur socialt hållbar din organisation, ditt företag eller din verksamhet är? Vill du veta mer om hur ni kan bygga ett stabilt socialt kapital? Kontakta oss gärna om du vill få hjälp med att komma vidare.