Det gränslösa arbetslivet
31 januari, 2023Ute piskar vinden med byar på över 20 m/s. Förmiddagens skidåkning blev en blåsig historia och i väntan på bättre väder passar jag på att jobba en stund. Jag befinner mig i Idre men också mitt i det gränslösa arbetslivet, ett relativt nytt forskningsområde som fått extra skjuts under och efter pandemins förändrade vanor.
Arbetsmiljöverket definierar i sin rapport 2018:1 gränslösheten utifrån fyra olika delar: var jag jobbar, när jag jobbar, hur vi organiserar oss och till viss del också vilken anställningsform jag har. För mig finns gränslösheten i alla dessa delar medan du kanske framförallt känner igen dig i någon av delarna.
När slutar du för dagen?
När slutar du för dagen? Det händer något i rummet när jag ställer den frågan under våra två frukostseminarium med det gränslösa arbetslivet som ämne. Vissa skruvar på sig, några börjar fundera och någon uttrycker som svar på frågan – aldrig! Det här är en av delarna i det gränslösa arbetslivet som jag kämpar allra mest med. ”Jag ska bara” är ett uttryck jag ofta kan höra mig säga till min familj.
Arbetsmiljöverket lyfter i rapporten fram en rad risker med det gränslösa arbetslivet varav ”always on”, med hjärnan ständigt påkopplad, är en av dem. Det finns en risk att fler jobbar mer, speciellt när det som reglerar vår vardag är att uppgiften ska bli klar snarare än att klockan slår 17. Å andra sidan finns studier som visar positiva effekter på vår hälsa när möjligheten finns att ta del av den goda flexibiliten – att kunna påverka var, när och hur jag arbetar.
Segmentera eller integrera?
När människor svarar på frågan huruvida de föredrar att hålla isär arbetsliv och privatliv – segmentera, eller om de helst blandar dessa – integrera, svarar 82% att de helst håller dem isär.
Jag är en av dem! Samtidigt har jag en vardag där jag inte kan sätta knivskarpa gränser. Just idag älskar jag möjligheten som kommer med att kunna jobba på semestern. Men oftast gör det där jobb sms:et på kvällen att jobbhjärnan aktiveras mer än jag önskat, och kanske får det mig också att agera mer än vad jag behöver.
Att navigera i det gränslösa arbetslivet kommer med fantastiska möjligheter men också med faktiska utmaningar. Som att du i större utsträckning behöver sätta dina egna ramar och gränser. Ditt självledarskap och förmåga att gränssätta, men också att gränsförhandla, med din omgivning blir därför nyckelförmågor för att navigera rätt.
Är du dessutom chef och ledare är det viktigt att reflektera över dina egna gränser men också över gruppens normer och hur dessa påverkar människorna du leder.
Av eller på?
Vissa av oss har, likt en lysknapp, lätt för att sätta på och stänga av sin jobbhjärna. Min hjärna är mer som en dimmer. Det tar en stund för den att koppla bort och stänga ner. En framgångsrik taktik som hjälper mig på vägen är att växla fokus från uppgiften på jobbet till en helt annat aktivitet. Gärna en aktivitet som kräver min fulla uppmärksamhet, till exempel med mina barn. Är mitt fokus fullt riktad mot pingismatchen mot min son innebär det också att den inte är riktad mot jobbet och min egen personliga återhämtning kan påbörjas.
Ute piskar vinden fortfarande. Barnen trotsade vädret för att testa pulkabacken och jag lovade snart komma efter. För till syvende och sist så är det jag som bestämmer över mitt gränslösa arbetsliv. Så när är du klar för dagen Henke?
Just idag finns ingen som helst tvekan. Jag är klar precis i detta nu!
Med värme,
Henrik Näsström
Vill du boka föreläsningen Det gränslösa arbetslivet?
Kontakta oss!