Inkludering på arbetsplatsen – en fråga om lönsamhet

26 februari, 2025

Inkludering handlar inte bara om att få en rättvis och trivsam arbetsplats – det är en strategisk fråga som påverkar både lönsamhet och effektivitet. Genom att bredda perspektivet och skapa en arbetsmiljö där alla med rätt kompetens är välkomna, kan ditt företag förbättra sin kompetensförsörjning och innovationskraft. 

Gruppövning under ett teambuilding-event hos Kryast.

– Vi har en förmåga att anställa likasinnade, det är helt naturligt och det sker ofta omedvetet. Men om vi alltid väljer personer med samma erfarenheter och tankesätt riskerar vi att gå miste om viktig kompetens, säger Maria Rehn på Kryast.

I Sverige skyddar diskrimineringslagen sju diskrimineringsgrunder: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Att arbeta med inkludering handlar naturligtvis om att vi ska leva upp till lagkravet. Men framför allt behöver vi låta olika kompetenser och perspektiv få ta plats och utvecklas – det gör att verksamheten utvecklas. 

– I en allt mer digital värld blir detta extra tydligt. Företag som inte satsar på inkludering riskerar att halka efter i konkurrensen, både vad gäller kompetensförsörjning och innovationskraft. Att våga ifrågasätta sina egna föreställningar och rekryteringsmönster är därför en viktig del i att bygga en hållbar och framgångsrik organisation, säger Maria.

En nyckel till innovation

Flera studier visar att arbetsplatser med hög grad av mångfald ofta är mer kreativa och innovativa. När medarbetare med olika bakgrunder, erfarenheter och perspektiv samverkar uppstår nya lösningar och idéer. Men för att detta ska fungera krävs en kultur av psykologisk trygghet – en miljö där alla vågar dela sina tankar och idéer utan rädsla för negativa konsekvenser.

– Inkludering handlar inte bara om att ge alla en plats vid bordet, utan också om att se till att alla verkligen blir lyssnade på och att deras bidrag tas till vara. För det behöver både ledare och medarbetare skapa psykologisk trygghet, säger Maria Rehn.

Från insikt till handling

Men hur gör man då? Jo, vi kommer en bra bit på väg mot förändring om vi bara börjar ifrågasätta våra egna beteenden och fördomar, menar Maria. Ställ er frågor som vilka vi vänder oss till när vi behöver hjälp? Hur ser våra rekryteringsprocesser ut? Vilka förutbestämda tankar påverkar våra beslut? 

– Att reflektera och diskutera dessa frågor är första steget. Vi behöver börja ifrågasätta oss själva när vi tar beslut eller kastar ur oss något som inte stämmer med verkligheten, utan har med våra förutfattade meningar att göra. Låt arbetet ta plats, det här är en aktiv process som kräver både medvetenhet och handlingskraft, säger Maria. 

Vill du lära dig mer? Välkommen på kostnadsfri frukostföreläsning med Maria Rehn 4 april i Växjö!

Ta chansen att få inspiration och insikter kring att skapa en mer inkluderande och lönsam arbetsplats! Du får även konkreta verktyg och interaktiva övningar för att omsätta dina insikter i praktiken.

Tid: Frukost från 07.30 och föreläsning 08.00 – 09.15
Plats: Mötesplats Framtidsvägen (Framtidsvägen 14), sal Celsius


Anmäl dig här!