Förmågan att se möjligheter

13 maj, 2020

Du ställs inför hinder. Andra kanske säger att det är omöjligt att ta sig förbi, vissa kanske inte ens har förmågan att se vad som väntar på andra sidan. Men du ger dig inte, dina tankar snurrar och pennan skriver ner den ena idén efter den andra. Men du nöjer dig inte där, för du gräver sedan vidare i idéerna för att undersöka vad som krävs för att ta sig runt och vad du vinner på att göra det. När du gjort den analysen funderar du vidare på hur det skulle gå till och känns det då rätt så kör du. Ibland med en blodig panna efter att ha sprungit rakt in i hindret ett par gånger. Ibland kommer du runt fast det du finner inte alls lever upp till dina förväntningar. Men så händer det också att du kommer runt och finner den där belöningen du kalkylerat med, en belöning som både du och många andra får möjlighet att njuta av tack vare ditt arbete.

Entreprenörskap kan definieras som ”förmågan att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara dessa möjligheter ”.Många tänker på personer som Ingvar Kamprad när man tänker på entreprenörskap, en person som skapat något från grunden. Men företagare har inte ensamrätt till begreppet, som framgår av definitionen kan entreprenörskap visa sig i många former. Det kan vara en diakon som kommit på ett nytt sätt att ta hand om människor i kris, en lagerarbetare som kommit på och utvecklat ett nytt lagerflöde åt sin arbetsgivare eller en kassör i den lokala föreningen som hittat och implementerat en ny inkomstkälla till klubben.

I tider av kris tycker jag det blir tydligt hur just entreprenörskap sticker ut som en viktig faktor för hur väl ett samhälle tar sig igenom krisen. Det räcker med att titta på mina egna kontexter. I Kryast har flera kollegor identifierat möjligheter och skapat resurser för att ställa om vår verksamhet genom nya övningar och digitala verktyg. Hemma har jag och min fru tillsammans behövt samarbeta för att hitta nya sätt att hantera familjelivet i en tid där alla ordinarie barnvakter är otillgängliga och förkylda barn isolerat oss hemma. Och vänder jag ficklampan utåt finns oändligt många fler exempel. Industrier som ställt om sin produktion, restauranger som hittar nya sätt att distribuera sin mat, skolor som utvecklar sin metodik och vården som löpande hittar nya vägar för att vi alla ska kunna klara oss om olyckan är framme. 

Det finns många hjältar att hylla. Hjältar som har haft modet att berätta om och sedan agera på sina idéer. Detta är viktigt nu men det är lika viktigt om ett halvår. För detta utvecklar våra företag, våra föreningar, våra kommuner, våra sjukhus, våra familjer, vår demokrati osv. Det utvecklar hela vårt samhälle! Så tack för att just du är en entreprenör! Ja, jag pratar om dig! För jag är helt säker på att även du har identifierat en möjlighet och skapat resurserna som krävs för att ta tillvara på dessa. Det är genom att identifiera våra färdigheter som vi ger oss själva chansen att utvecklas och att utveckla. Och visst, vissa kanske har lättare för just entreprenörskapet. Men alla har vi det i oss, på ett eller annat sätt. Och tillsammans blir allt detta en slutprodukt i form av det samhälle vi alla kallar vårat hem.

Gustaf Möller

VD, Kryast