FYRA TIPS FÖR ER SOMMARAVSLUTNING ELLER KICK-OFF

4 maj, 2021

Framgångsrikt beslutsfattande är utmanande men det finns några knep man kan använda för att säkerhetsställa att beslutet tas på goda grunder

Illustration som symboliserar hållbart ledarskap.

Just nu funderar de flesta på hur de ska göra med gemensamma träffar innan och efter sommaren. Har vi blivit vaccinerade? Vad kommer restriktionerna innebära? Är det kritiskt för oss att träffas eller kan vi vänta ytterligare 6-12 månader?

Över ett år in i pandemin har de flesta av oss landat i en ny vardag. Vi har insett att detta kan dra ut på tiden och även om alla hoppas på vaccineringen råder det ändå en stor osäkerhet gällande när vi kan träffas som vanligt igen. Många av oss märker att det nu var väldigt längesedan vi träffades. De tidigare välbesökta digitala fikaträffarna är inte lika populära, vissa signalerar ohälsa och vi har blivit mer individuella. 

Varenda kund vi pratar med vittnar om behovet av gemensamma aktiviteter. Man vill träffas men är rädd för hur det kan uppfattas av andra ifall man tar ett initiativ. Rädsla präglar nog mångas inställning, ingen vill vara den som arrangerar en träff där flera blir smittade. Just därför vill vi dela med oss av fyra tips för er som vill träffas på en sommaravslutning eller kick-off. Alla tips bygger på att man givetvis följer de nationella och regionala restriktioner och råd som finns vid tillfället.  

1. VAD BEHÖVER NI?

Många glömmer att det faktiskt också är ett val att inte göra något alls! Ett val som kan få konsekvenser för vår arbetsmiljö, precis som det kan få konsekvenser för smittspridningen om vi väljer att träffas på ett felaktigt sätt. Passivitet, distans och ensamhet riskerar skapa ohälsa, konflikter och en förlorad kultur som vi lagt så många år på att bygga upp.

Det första vi behöver fundera igenom är därför vad just min arbetsgrupp/arbetsplats behöver. Vad är det vi vill uppnå med att träffas? Är det affärskritiskt att vi gör detta? Är det kritiskt för personalens välmående och förmåga att samarbeta? Om det inte är viktigt kan vi jobba på som vanligt. Men om det är viktigt för oss att främja en gemensam riktning finns det ett antal saker man faktiskt kan göra under rådande omständigheter.

2. TRÄFFAS UTOMHUS

Ja det är väl inget nytt och med det finare vädret på intåg blir det ännu mer intressant. Låt oss därför komma med två tips på praktiska aktiviteter istället för att vidare motivera de fantastiska fördelar som finns med att träffas utomhus:

  • Förbered en vandringsslinga med olika pausstationer och samtalskort som ni vill att medarbetarna ska diskutera. Man vandrar 2-2 eller 3-3 samtidigt som man exempelvis diskuterar ”Min viktigaste lärdom 2021”. Vid varje station samlar man ihop gänget, delar med sig av lärdomarna och kanske avnjuter en fika. Därefter kan man byta grupper och promenera till nästa station med en ny frågeställning att diskutera. Hör av er om ni vill ha hjälp med bra frågeställningar!
  • Genomför roliga aktiviteter i en säker och trygg utomhusmiljö. Det finns många enkla och roliga övningar man kan göra utomhus utan risk för närkontakt och smittspridning. Genom en god organisation, stora ytor och genomtänkta övningar kan man faktisk genomföra en säker och rolig teambuildingaktivitet även under rådande omständigheter. Hör av er om ni behöver hjälp med bra övningar!

3. DELA UPP GRUPPEN

Många gånger stirrar vi oss blinda på att alla måste träffas samtidigt. Men om ni har gjort läxan gällande vad ni faktiskt behöver så kommer ni säkert inse att det kan uppnås även i mindre grupper. Detta kräver mer av den som organiserar träffarna eftersom man måste facilitera samma sak upprepade gånger istället för att samla alla på en och samma gång. Men om du ser ett stort behov av att exempelvis träffas för att samla in synpunkter på hur vi vill att vår arbetsmiljö ska se ut i det nya normala så är det absolut värt tiden det tar extra för en person att organisera.

4. DIGITALT – 100 % SÄKERT

Passivitet är också ett val. Om du absolut inte vill anordna gemensamma träffar IRL återstår endast det digitala alternativet och över ett år in i pandemin kan vi konstatera följande – Det blir riktigt bra! En förutsättning är givetvis att man förbereder sig väl och skapar rätt förväntningar på träffen. Det kommer inte vara samma sak som en konferens men det innebär inte att det behöver bli dåligt. Med breakout rooms, Prezi presentationer, chokladhjul, walk and talks, interaktiva whiteboards, magiska hattar och menti frågeställningar kan man sy ihop en riktigt energigivande stund tillsammans! Och jämför man med att inte göra något alls kan jag dessutom garantera ökad energi, främjad gemenskap och bättre förutsättningar att tillsammans göra det vi gör allra bäst!

Gustaf Möller

VD, Kryast i Sverige AB