När ger du dig tid för “setvila”?
3 januari, 2024"För snart två år sedan behövde jag akut opereras, vilket innebar att jag förlorade ett flertal organ i kroppen. De är inga problem att leva utan, däremot förändrades kroppens behov drastiskt efter operationen, vilket blev starten på en intressant förändringsresa." Har du tålamodet att vänta tillräckligt länge för att hinna återhämta dig? Den frågan ställer vår beteendevetare och organisationsutvecklare, Maria Rehn.
Balans mellan kraftfullhet och avkoppling
Jag har historiskt alltid haft högt tempo; tränat högintensivt och varit den där som kämpar allt jag har. Efter min operation fick jag lära om, och mitt nya träningsliv präglas numera av tung styrketräning kombinerat med lågintensiv träning som promenader och rörlighet. Omställningen var otroligt utmanande till en början, men alldeles fantastiskt när jag väl fattade grejen. För när jag på riktigt började lyssna på min kropp och vad den behövde, började min mentala förmåga samspela med en fysisk utveckling som jag upplevde som magisk.
Jag slängde mitt pannben i soporna och bytte ut det mot tålamod. Valde uthållighet istället för explosivitet. Och jag bestämde mig där och då att jag från och med nu alltid ska lyssna på min kropp. Våga stanna upp när jag känner smärta, och fundera på om det är värt det? Det jag också lärde mig var ett nytt begrepp, som jag har kunnat anamma även i yrkesliv och privatliv, nämligen “setvila”.
Setvila innebär inom styrketräning att ta lagom långa pauser så att kroppen hinner varva ner. Att finna en balans mellan kraftfullhet och avkoppling för att nå förväntade resultat. Ha tålamodet att vänta tillräckligt länge helt enkelt.
Ordet set kan också betyda en del av en sammansättning, en runda eller en spelomgång. Flera känner säkert igen det från tennisen, där en match är indelad i set och där varje set avslutas genom att spelarna sätter sig på en bänk för att vila tills det är dags för nästa set.
Jag önskar att vi tillsammans går in i 2024 med samma inställning i förhållande till ledarskap, i såväl självledarskap som när du leder andra. Med en balans mellan kraftfullhet och avkoppling för att nå förväntade resultat.
Effektiv återhämtning för bättre lönsamhet
När stannade du upp senast och funderade på hur lång “setvila” du behöver? När hade du tålamodet att sätta dig ner och reflektera över vad du har att ge ditt ledarskap i förhållande till krav utifrån och från dig själv? Hur skapar du balans i ditt liv och i ditt ledarskap? I förhållande till hur mycket du ger av dig själv och vad det tar i energi, är din “setvila” proportionerligt lång?
Nyligen presenterade företaget Brilliant data som visar hur stressen ökar, medan återhämtningen minskar, bland flera medarbetargrupper i Sverige. Var tredje anställd i Sverige upplever återhämtningsproblem på grund av arbetsrelaterad stress. Som arbetstagare har du ett ansvar för ditt självledarskap och som ledare har du ett ansvar att skapa en hälsosam arbetsmiljö. Detta är frågor som kanske aldrig har varit så viktiga som nu.
Studier vid University of North Carolina i Chapel Hill har påvisat att en effektiv återhämtning faktiskt gör oss mer produktiva än om vi jobbar en hel dag. Och Google, som är ett företag som ofta är i framkant i dessa frågor, har låtit sina medarbetare anamma en tupplur i vilorum för att skapa en mer effektiv organisation med hållbara medarbetare.
Självreflektion i setvilan
Mitt bästa verktyg i “setvila” är självreflektion. Att helt enkelt sätta sig på bänken efter avslutat “set” och vila en stund. När jag stannar upp får nya idéer liv, jag blir schysstare mot mig själv och det ger en mental påfyllnad som hjärnan får god näring av. Jag lägger idag flera timmar i veckan på reflektion och märker att det är precis den setvila som behövs för att skapa balans mellan arbetsliv och mitt övriga liv.
Vi lever i ett samhälle med en enorm mängd information som flödar och många är ständig både uppkopplade och påkopplade. Mängden intryck kan bli en belastning om du inte stannar upp och hittar ett sunt förhållningssätt till skrollande på sociala medier och mejlläsning i tid och otid.
Istället för att koppla på mer, avsätter jag ca fyra timmar i veckan till avkoppling. Det är då jag samlar ihop allt det där som ger mer än det tar och de där fina sammanhangen som boostar mig. Det är då jag omvandlar alla möten, utmaningar, svåra samtal och fina samtal till insikter och ny kunskap. Det är då jag har min setvila för hjärnan. Med hjälp av reflektion lär jag känna vem jag vill vara. Det hjälper mig att veta vad jag siktar mot. Reflektion hjälper mig att förstå vad det är i livet som är viktigt för mig.
När har du din setvila – och vad gör du då?
För mig krävdes det 43 år, en akut operation och en liten omskakning i livet för att på riktigt börja lyssna på min kropp. Att till fullo förstå effekten av att finna en balans mellan kraftfullhet och avkoppling för att nå förväntade resultat. Ha tålamodet att vänta tillräckligt länge.
Men jag tror att många av er är klokare än jag, och nyfikna nog att testa dig fram i din setvila redan nu. Varför inte börja idag?
- Hur skapar du balans i ditt liv och i ditt ledarskap?
- Sett till hur mycket du ger av dig själv i ditt ledarskap, och vad det kostar i energi, är din “setvila” proportionerligt lång?