Sex tips för minskad skärmtrötthet

3 juni, 2021

Framgångsrikt beslutsfattande är utmanande men det finns några knep man kan använda för att säkerhetsställa att beslutet tas på goda grunder

[et_pb_section admin_label=”section”] [et_pb_row admin_label=”row”] [et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]

Sitter du mycket framför en skärm och upplever en ökad hjärntrötthet? Du är inte ensam! Många har fått en förändrad arbetsmiljö till följd av pandemin samtidigt som skärmen följer med oss även i övriga livet. Här följer några tips som kanske kan hjälpa dig:

Sex tips för en bättre hjärnhälsa

  1. Det finns glasögon som tar bort mycket av det blåa ljuset från skärmen och som kan köpas både med och utan styrka.
  2. De flesta enheter har en inställning som gör att man kan minska ner på det blåa ljuset exempelvis på kvällen innan man ska sova.
  3. Ögat är en muskel som behöver pausgymnastik. Fördelen är att det endast krävs 20 sekunder var tjugonde minut då du ska titta på något ca sex meter bort. Nackdelen är att man ofta glömmer så sätt påminnelser.
  4. Blinka oftare, vi tenderar nämligen att göra det för sällan när vi sitter vid skärmen. Och när ögonen inte får den fukt de behöver genom blinkning kan de upplevas torra och irriterade.
  5. Jobba med två skärmar. Har du möjlighet så köp in en skärm till för att kunna jobba med två skärmar samtidigt. Det skapar en naturlig variation för ögat när du behöver gå från skärm till skärm.  
  6. Ta pauser ofta. En gammal klassiker men lika aktuell för det. Hjälper dessutom mer än bara hjärnan då kroppen också sätts igång av att lyfta rumpan från stolen. Jobbar du hemma kan du dessutom passa på att plocka lite disk under tiden om du inte vill vara sysslolös 😉
[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]