Nu ska vi ”teambuilda lite!

20 december, 2020

Vad betyder det egentligen, att vi ska ”teambuilda” lite? Är det för att vi ska få dricka rödvin och äta mat eller för att vi ska få skratta åt varandra när kollegor misslyckas i tvivelaktiga övningar? Brännboll låter enkelt och smidigt när pandemin väl är över men det kostade oss två ledband och en korsbandsskada. Och så mycket prat blev det ju inte när vi var utspridda på planen.

När arbetsgivaren organiserar något tycker vi det ska vara genomtänkt och med ett tydligt syfte. Allt för ofta slänger vi oss med uttrycket teambuilding och bokar första bästa aktivitet som vi kommer på. Detta gör att ordet istället blir förknippat med lek och trams när det egentligen är ett kraftfullt verktyg för att främja meningsfullhet i en organisation genom att relationer utvecklas och trevliga gemensamma minnen skapas.

Vi närmar oss ett nytt år som vi tror många hoppas ska vara annorlunda mot 2020. Med säkerhet kommer våra förhoppningar uppfyllas men på vilket sätt baseras på vad vi gör av året. Troligtvis har behovet av att umgås aldrig varit större och en smart hälsofrämjande investering för 2021.

Innan man går vidare och bokar något kan det vara värt att fundera över syftet en stund. Om syftet med en aktivitet är att främja relationerna och skapa gemensamma minnen som utvecklar en känsla av meningsfullhet för sin arbetsplats behöver vi givetvis ha övningar som gör att vi pratar och upplever saker med varandra. Det får dessutom gärna vara något som är roligt, inte för att någon gör bort sig, utan för att vi exempelvis löser utmanande uppgifter tillsammans. En genomtänkt aktivitet kan dessutom stärka den kultur man vill utveckla inom organisationen genom att vi kopplar ihop aktiviteten med värdeord och målsättningar.

Om syftet däremot är att utveckla en arbetsgrupps specifika förmågor att samarbeta bör man istället planera in en insats med fokus på grupputveckling. En sådan aktivitet kan fortfarande vara rolig och främjande men kräver ett lite annat innehåll och upplägg. Kanske vi vill utveckla gruppens psykologiska trygghet, tydliggöra våra roller och spelregler eller utveckla vår förmåga att ge feedback? Beroende på målsättning behöver vi anpassa innehåll så vi får betalt för den investering vi gör i tid, pengar och energi.

I tider av covid-19 behöver vi vara ännu mer noggranna i våra beslut gällande gemensamma sammankomster men det innebär inte att vi behöver bli passiva. Det går att genomföra bra insatser digitalt. Det går att genomföra vissa mindre sammankomster utomhus. Och det går att planera för en tid där vi kan träffas och umgås som vanligt igen. Allt detta har vi möjlighet att kontrollera själva under 2021. Och bara vetskapen om att saker är på gång skänker hela organisationen en känsla av framtidshopp och energi!

God jul och gott nytt år önskar vi på Kryast!