Trygga team avgörande på AVA

24 september, 2024

När akutvårdsavdelningen (AVA) stod inför utmaningar med att stärka sammanhållningen i sitt team på 45 personer var valet enkelt – Kryast fick uppdraget att bidra till utvecklingen. Med kontinuerligt fokus på ledarskap och god arbetsmiljö är AVA en arbetsplats där medarbetarna kan växa och utvecklas tillsammans.

– Vi har många nya och unga medarbetare och vi är två chefer med delat ledarskap. Det är viktigt för oss att lära känna varandra och skapa en trygghet oss emellan, för att kunna göra ett bra jobb och ge patienterna den bästa vården, säger Sofie Randolf, avdelningschef på AVA.

– För oss är alla uppdrag och alla arbetsplatser unika. På vissa arbetsplatser är exempelvis Psykologisk trygghet något som är nice to have medans det på en akutvårdsavdelning är direkt avgörande för patientsäkerheten. Att dessutom förstå och kunna jobba komplexiteten och utmaningen i 24-7 verksamhet där man jobbar tillsammans i nya team och med olika kollegor varje pass är viktigt. Det ökar variationen samtidigt som de långvariga och stabila relationerna tar längre tid att bygga, fortsätter Henrik Näsström, Kryast.

Värdet av en trygg arbetsmiljö

För Sofie är en bra arbetsmiljö starkt kopplad till relationerna mellan kollegorna.
– Bra arbetsmiljö handlar om samarbete och stöd mellan kollegor. Visst, de hårda frågorna måste vara på plats, men de mjuka värdena är avgörande. När medarbetarna trivs, stannar de också längre.

Som en del av uppdraget höll Kryast Henrik Näsström bland annat en workshop om psykologisk trygghet. Målet var att stärka sammanhållningen och ge både medarbetare och chefer verktyg för att skapa en mer öppen och trygg arbetsplats. Dessutom fick de två cheferna, Sofie och Lovisa, chefscoachning för att utveckla sitt delade ledarskap. Enligt Sofie var insatsen precis det som behövdes.
– Kryast har kombinationen av erfarenhet, forskningsbaserad kunskap och externt perspektiv. Vi har fått många bra exempel som går att översätta till vår värld, och övningar vi kan jobba vidare med på egen hand. Insatsen sänder också en viktig signal till våra medarbetare – de är vår viktigaste resurs och vi satsar på dem!

Skräddarsydda lösningar

En av Kryasts främsta styrkor, menar Sofie är det proffsiga genomförandet och förmågan att anpassa upplägg efter behov.
– Det är inga standardupplägg. Henrik lyssnar verkligen på oss i mötena inför och tar hänsyn till våra specifika utmaningar och mål. Allt från planering till bokning och praktiska frågor fungerar sömlöst.