Intelligenta team äter trygghet till frukost

30 oktober, 2024

Jag älskar allt med psykologisk trygghet. Jag älskar att läsa om psykologisk trygghet. Prata om psykologisk trygghet. Och jag älskar att arbeta med psykologisk trygghet som verktyg tillsammans med grupper som vill öka sin samarbetsskicklighet. Men, jag älskar ännu mer att ta del av resultat och effekt som visar sig efter att våra vägar har skiljts åt.

Ibland är resultatet: 

  • ökad frisknärvaro och minskad sjukfrånvaro. 
  • bättre siffror på medarbetarenkäten. 
  • att fler kommer till tals på möten. 
  • en känsla av ökad förståelse för varandras olikheter och förutsättningar. 
  • ökad effektivitet och tydligare uppgiftsfokus. 
  • …ingenting alls. 

 

För hur mycket du än älskar psykologiskt trygghet är det inte svaret på varken HME (hållbart medarbetarengagemang), eNPS (employee Net Promoter Score) eller enda vägen till lönsamhet, nirvana och himmelriket. 

Det behövs mer. Såklart. 

 

Dels behöver vi prata om vad psykologisk trygghet inte är, det är till exempel inte att vi: 

  • har det lite trevligt och mysigt på jobbet. Tvärtom. Ett jobb är ett jobb. Kärnuppdrag, uppgift och professionalitet måste vara i fokus.  
  • alltid ska vara överens och tycka lika. Tvärtom.  Våga vara oeniga, stanna kvar där. Ofta leder det till utveckling.  
  • ska kunna prata om allt. Tvärtom. Öppenhet kan inte framtvingas. Men, utforska gärna vad som kommer först, öppenhet eller tillit?  

 

Så. Förväxla inte trygghet med att vi alltid ska vara mjuka, förstående och härliga mot varandra. Att arbetsplatsen ska glimra och skimra och kläs in med rosa fluff. 

Däremot ska vi ska vara bra på att lyssna, och kunna byta perspektiv. Vi ska vara modiga. Och snälltolka. Det ska vi. Det är då kreativitet, innovation och lönsamhet lurar bakom hörnet.  

Philip Runsten och Andreas Werr, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, lyfter psykologisk trygghet, eller relationsförmåga, som en viktig parameter i Kollektiv Intelligens. De andra delarna är minst lika viktiga för att en grupp ska bli ”högpresterande”; förmåga att se till helhetens bästa, förmåga att lära och reflektera, och kanske det viktigaste: förmåga att ha laserfokus på uppgift, mål och roller – vårt ”varför”! 

Så – våga utmana begreppet psykologisk trygghet. Sätt begreppet i ett sammanhang och låt för allt smör i Småland inte psykologisk trygghet bli ett tomtebloss att samlas kring i stunder av höstrusk. Det är värt mer än så.

Vill du veta mer?

Vill du lära dig mer om intelligenta team och psykologisk trygghet? Missa inte vårt frukostseminarium tillsammans med Länsförsäkring Kronoberg fredag 31 januari 2025 – anmäl dig här!