Insikternas magi

19 april, 2022

Insikter har kraften att förändra från grunden. Det känns i bröstet hur den växer och plötsligt blir allt så klart!

Jag var överviktig som liten och kallades ofta för ”tjockis”. Minns inte om jag blev mobbad, minns överlag ganska lite från de första åren som nyinflyttad 7-åring. Men jag blev i alla fall tillräckligt retad för att det skulle lämna spår som jag bär med mig även som vuxen, kroppsliga komplex som aldrig försvinner. Jag minns också hur jag i ungdomen ofta upplevde en distans mellan mig och de som jag ansåg vara ”coola”. De som visste allt om Big Brother, skolkade när de kände för det och lyssnade på Kent. Jag gillade Westlife, tränade största delen av min lediga tid och skötte plugget. Inga stora observationer, inget jag ligger sömnlös över men upplevelser och känslor från ungdomen som har format delar av vem jag är idag.

Ensamhet

Under pandemin växte en känsla av ensamhet hos mig. Jag trodde först det berodde på att jag närmade mig utbrändhet efter att ha tagit hand om allt själv hemma med en sjuk fru och tre små barn parallellt med restriktioner som förhindrade Kryast att jobba på som vanligt. Efter ett tag förstod jag att det var något annat som låg och jäste. För under pandemin försvann plötsligt alla mina normala aktiviteter, stunder där jag blev bekräftad och fick känna tillhörighet i mina sociala sammanhang. Ensamheten som jag tidigare hade älskat blev plötsligt en grogrund för tvivel om min egen duglighet och huruvida mina vänner verkligen ville ha mig med.

 

”Jag har väl ändå alltid haft en riktigt bra självkänsla?”

 

När jag beskrev känslan för min fru hemma speglade hon tillbaka hur det lät som dålig självkänsla. Jag höll med. Men jag förstod ändå inte, för det stämde dåligt överens med min egen självbild. Jag har väl ändå alltid haft en riktigt bra självkänsla?

 

Lösningen?

Som vanligt är öppenhet och sårbarhet vägen genom tuffa perioder. Jag samlade tankarna löpande i min dagbok och när jag fick chansen att ventilera tankarna med min kloka coach Anders Claesson så hjälpte han mig se kopplingen. Jag har en alldeles fantastisk självkänsla i många områden men när det gäller tillhörighet i sociala sammanhang så har jag sminkat det väl med ett riktigt bra självförtroende. För långt där inne finns en del av den lilla retade 7-åringen kvar som tittar på de andra kompisarna och känner att han inte riktigt räcker till. Plötsligt blev allt klart för mig och en känsla av lättnad, förvirring och inspiration började leta sig fram.

Självkänsla beskriver vilket värde man tycker sig ha och kan vara olika stark inom olika områden i livet. Just därför hade jag så svårt att se kopplingen mellan mina egna känslor och självkänsla eftersom jag i stort upplever att den är hög hos mig själv. Nu förstår jag plötsligt varför jag agerar på vissa sätt. Som när jag t ex hela tiden försöker agera på ett sätt om andra tycker om. Varför jag grubblar så mycket över kritik jag får till mig. Och varför jag har så svårt att ta mina egna behov på allvar. Saker jag vetat och sett hos mig själv men aldrig lyckats ta hand om på riktigt. Förrän nu!

Jag duger precis som jag är. Alla observationer ovan har gjort mig till den jag är idag med alla de styrkor och svagheter jag har. Insikten är inte till för att förändra mig, för jag behöver inte förändras. Däremot hjälper den mig se och förstå mitt eget agerande i olika situationer. Den stärker min förmåga att leda mig själv och andra. Den hjälper mig stanna upp, observera och acceptera. Den hjälper mig släppa när känslorna blir destruktiva. Och framförallt har insikten hjälpt mig känna en ännu större trygghet i mig själv vilket gör mig mer energifull och närvarande i de situationer som betyder mycket för mig.

Det är dessa personliga erfarenheter hos mig själv och andra vi träffar i jobbet som gör vårt arbete i Kryast så viktigt. Vi stöttar individer och grupper att nå insikter om sig själv och sig själva på ett sätt som utvecklar på riktigt. Insikter som skapar kraftfull och bestående förändring, inte bara idag utan resten av livet. Det är också därför jag och vi i Kryast gärna delar med oss av sårbara och äkta historier. För att vi vet att det finns andra där ute som känner samma sak. Jag är givetvis inte ensam om att ha en svagare självkänsla i delar av mitt liv, de flesta av oss sägs t om ligga mittemellan en stark och svag självkänsla. Däremot pratar vi sällan om det, kanske för att vi är rädda att uppfattas som svaga? Men det är inte svagt att vara självmedveten, tvärtom hjälper det till att fatta kloka beslut för mig själv och min omgivning.

Tillsammans ska vi arbeta för en kultur där man på ett sårbart och prestigelöst sätt kan utvecklas i riktning mot sin fulla potential. För i den kulturen finns det utrymme för hållbara och nöjda medarbetare såväl som lönsamma resultat!

 

Gustaf Möller

VD, Kryast i Sverige AB