Kryast 10 år – Lärdomar och minnen

29 november, 2022

Hur allt började

10 år. Ett decennium. Nära 500 olika kunder. Totalt över 4000 leveranser.

Wow! När jag tänker tillbaka på Kryast födelse och vår resa fram till idag så ler jag inombords. Jag kände redan alla jag bjudit in till vårt uppstartsmöte eftersom vi hade gjort några uppdrag tillsammans där jag upplevde att min kompetens inte räckte till för att möta kundens behov.

Kanske var det just denna prestigelöshet och fokus på kundens bästa som låg till grund för Kryast födelse? Kanske var det stjärnorna som stod rätt på himlen? Kanske var det vår övertygelse om att lönsamhet kommer ur det friska? Oavsett anledning så verkar det ha varit ett lyckodrag!

Jag minns att jag vid vårt första möte presenterade en ram för hur jag tänkte att vårt samarbete skulle gå till. Tanken var att vi alla skulle agera under ett bolag med tydliga ramar för samarbete. Snabbt lade vi fokus på vårt inre liv med ett arbete för att ta fram vision, värdegrund och mål.

Värme

Ett annat minne är hur vi satt i en av Videums konferenslokaler och hade tagit fram orden Värme, Utveckling och Frihet. Jag minns dessutom att jag tyckte att Värme lät flummigt, men att jag väl får köpa det eftersom alla verkar tycka att det fångar något vi har i Kryast. Om jag inte minns fel så var det vår fantastiska dåvarande kostexpert Katja Koivisto som först nämnde ordet.

Idag är jag väldigt tacksam för Katjas fingertoppkänsla. Värme har blivit en av våra viktigaste signaturer både internt och externt – Vi bryr oss på riktigt.

Jag minns hur Maria Rehn (fd Karlsson) klev in med sin energi och tillsammans med Gary Wards erfarenhet och lugn ledde oss framåt i arbetet med vårt inre liv. Jag minns hur jag tidigt fann värdet i det delade ledarskapet där Henrik Näsström blev min trygga punkt och kloka bollplank i ledningsfrågor. Ensam är sällan stark.

Under åren har det både börjat och slutat nya kollegor på Kryast. Men eftersom vår vision och värdegrund är så djupt förankrad kan jag stolt konstatera hur grunden i vår kultur lever vidare samtidigt som den anpassas efter omvärldens nya förutsättningar. Vi lever verkligen som vi lär.

 

Kryast lönsamhet kommer ur det friska

En annan viktig grundbult är målen om kundnöjdhet och medarbetarnöjdhet. De har aldrig tagits bort eller förändrats vilket gjort att vi har kunnat samlas runt två tydliga mål. Kanske är de så givna att de många gånger glöms bort eller prioriteras ner när aktiviteter ska planeras, men för oss på Kryast har de alltid haft högsta prioritet.

Om vi inte mår bra så kommer vi inte leverera kvalité. Och levererar vi inte kvalité så har vi inget jobb. Båda kräver en ansträngning för att det ska bli bra – och lönsamhet kommer som sagt ur det friska.

Utveckling

Eftersom utveckling är en värdering hos oss har åren kommit att innehålla ett antal spännande experiment. Vi vågar och vill testa nya saker i ambitionen att fortsätta utvecklas. Ibland blir det bra, ibland det inte lika bra, precis som med allt nytt man ger sig på.

Ett stort steg i vår utveckling var att skrota vår ledningsgrupp, något som skedde på initiativ av vår kloka kollega Ika Lönn. Ika symboliserar några viktiga saker i utveckling. För det första förmågan att kunna tänka utanför de traditionella ramarna. Modet att säga det obekväma och oväntade. Prestigelösheten att sätta uppdraget i fokus före sina egna personliga vinningar.

För Ika handlade det om en känsla av att ledningsgruppen skulle må bra av att få in någon annan istället för henne. Ett initiativ som sedemera ledde till att vi tog ett steg tillbaka, frågade oss vilken organisation som är bäst lämpad för att lösa uppdraget, skrotade ledningsgruppen och utvecklade vår Bussmetafor med hållplatser.

Även om strukturerna ändrats lite genom åren (det kom t.ex. en pandemi emellan) har vi behållit bussmetaforen. Vår vision ”Tillsammans för en hållbar arbetsmiljö” är destination. Våra hållplatser är tillfällen för alla att vara delaktiga vid viktiga beslut för organisationens bästa. Och våra chaufförer som ledare har tillit till att flexibelt och effektivt kunna sätta mål och ta viktiga beslut längs med resans gång.

Minnen från färden

Jag vill dela några minnen från våra första 10 år, av denna oförglömliga resa:

  • När vi första gången fick reda på vår kollega Gary Wards ålder. Hakorna nådde bordet hos alla och frågorna var många. Vad gör han för att se evigt ung ut? Och hur kan jag göra samma sak?
  • Alla tillfällen när en kollega öppnat upp sig och berättat om något jobbigt. Stoltheten över att vår arbetsplats kan vara en plats för sådan trygghet.
  • När vi förlade vår konferens på Kosta spa och hade möte i badrockar och käkade mat i deras VIP avdelning.
  • När vi körde ett träningspass tillsammans ute på en åker utanför min frus barndomshem i Harshult (utanför Braås i Småland).
  • När Henrik och jag satte ord på vår rädsla att göra fel som chaufförer och alla kollegor omfamnade oss med ett utryck av 100 % tillit.
  • När vi delar med oss av guldkorn från de uppdrag vi gjort och där flera med tårar i ögonen kunnat berätta om hur vi gjort skillnad för människor.

Det är minnena som gör skillnad när man tittar tillbaka. Det är också därför det är så viktigt att göra det lilla extra varje gång man träffas. Dessa minnen skapar en känsla av tacksamhet som inte bara gör vardagen meningsfull utan skapar driv och engagemang att fortsätta 10 år till.

Vi brinner för en hållbar arbetsmiljö. Vi är övertygade om att lönsamhet kommer ur det friska. Och än finns det många människor där ute vars hälsa vi kan stärka.

 

Det finns ledare som behöver vårt stöd för att vara hållbara i rollen som chef och vara den ledare som verksamheten behöver. Det finns grupper som behöver hjälp att nå den fulla potential som gruppen besitter. Vi har en viktig roll att spela även imorgon och därför rullar vi med glädje vidare vår buss mot nya spännande utmaningar!

Med värme,

Gustaf & gänget på Kryast