Att leda i det osäkra

20 mars, 2020

Det smög sig närmare och närmare. Plötsligt den första smittade i Sverige och nu dagligen strängare restriktioner. Vi tänker på alla som påverkas allvarligt av viruset, människor i riskgrupp och dess anhöriga. Vi tänker också på alla underbara människor som nu varslas från sina jobb eller de ungdomar som inte längre har en trygg skola att gå till. Även Kryast har drabbats, det mesta i form av ombokningar som förhoppningsvis blir av när detta har lagt sig. När det nu lägger sig…

Det är svårt att leda när framtiden är oviss, när kartan som nyligen kändes tydlig plötsligt blivit suddig och full av hinder. Hur leder man i detta? Och hur mycket tid får egentligen krisen ta från den ordinarie verksamheten? Vad är mest värdeskapande? Det är inte lätt att leda främjande när krisen både har knackat på och klivit innanför dörren.

Just nu utmanas vår känsla av sammanhang, inte för att vi saknar meningsfullhet utan för att vi saknar begriplighet och utmanas i hanterbarheten när många jobbar hemifrån. Begripligheten är svår att göra något åt mer än att på ett tydligt, ärligt och varmt sätt kommunicera det vi vet. Samtidigt är det lätt att man i en kris glömmer bort meningsfullheten som trots allt fortfarande är en stark resurs som behöver främjas och användas. Vi ser hur företag, organisationer och privatpersoner stöttar varandra genom samarbeten och ideella insatser. Även i en kris finns många av våra styrkor kvar, hur kan vi utveckla och använda dessa för att skapa värde till oss själva och vår omgivning?

Jag tror inte det finns en lösning för hur alla ska leda sig själva, sina grupper och sina organisationer framöver. Man behöver helt enkelt hitta sin egen väg framåt i samarbete med andra. I Kryast väljer vi att jobba vidare som vanligt med vissa anpassningar, vi följer givetvis myndigheternas rekommendationer och är lyhörda för våra egna och våra kunders behov. Vi har också lagt en plan för att säkra vår egen ekonomiska överlevnad. Men förutom det vill vi försöka jobba vidare som vanligt. Vi ställer inte in våra egna seminarium utan för istället en dialog med konferensanläggningarna om att förkorta avbokningsreglerna samtidigt som vi följer myndigheternas rekommendationer. Vi fortsätter investera i det vi behöver för att utveckla vår verksamhet. Och vi fortsätter jobba efter de mål som vi satt upp för året och fram till 2026. Men framförallt fortsätter vi jobba efter vår vision som idag känns viktigare än någonsin: ”Tillsammans för hållbara arbetsplatser”. Tillsammans gjorde vi skillnad innan Corona, tillsammans ska vi klara oss igenom Corona och tillsammans ska vi fortsätta utvecklas efter Corona. Vi finns här om ni behöver oss!

Gustaf Möller

VD, Kryast i Sverige AB