Att stiga ur sin bubbla

11 augusti, 2022

I arbetet bör man prioritera egen och kollegial reflektion men även reflektion med de kunder i uppdragen man genomför.

Jag skulle bli professionell fotbollstränare. Som 15 åring var passionen stark och jag bestämde mig för att börja träna ungdomar vid sidan av mitt eget fotbollsutövande. Detta följdes upp av högre studier på programmet Coachning and sport management och snart var jag engagerad i Östers IF både som juniortränare och gymnasial fotbollsinstruktör samtidigt som jag styrde alla valbara kurser på universitetet mot just fotboll. Som kronan på verket bestämde jag mig för att åka till USA för utbytesstudier där jag skulle fördjupa mina ledar- och managementfärdigheter. Detta krävde dock att jag pausade själva tränarjobbet under en säsong, en paus som kom att förändra hela mitt liv.

Olika perspektiv

Att befinna sig i en bubbla kan många gånger vara nödvändigt för att uppnå resultat. Det kan vara en känsla av flow i stunden eller förmågan att långsiktigt hänga i för att nå sina mål. Många av oss har dock två utmaningar i detta; Antingen har man aldrig hittat någon bubbla eller så är man för upptagen av sin egna bubbla att man missar allt som händer utanför. Exakt så var det för mig innan jag åkte till USA, jag var så upptagen av min bubbla att jag inte tittade på vilka andra möjligheter som erbjöds. Men tack vare pausen startade jag företag och fick en livsstil som jag aldrig hade haft om jag fortsatt i min fotbollsbubbla, en förändring jag är tacksam för idag!

 

”Antingen har man aldrig hittat någon bubbla eller så är man så upptagen av sin egna bubbla att man missar allt som händer utanför.”

 

I fem veckor har jag nu haft semester. Jag har inte sökt efter något speciellt mer än tid för mig själv och min familj. Däremot har jag tagit mig tid till reflektion. För man kan nämligen ha lite olika perspektiv när man lämnar din bubbla. Dels kan man undersöka vad omvärlden har att erbjuda, kanske finns det något nytt jag kan lära mig? Men jag kan också ställa mig utanför och titta in mot min egen bubbla. Vad ser jag hända där inne? Vilka processer fungerar bra och vilka processer fungerar mindre bra? Både i arbetet och privatlivet.

 

Den viktiga reflektionen

Jag försöker kliva utanför mina bubblor med jämna mellanrum men behöver vara disciplinerad för att tiden inte ska prioriteras bort till förmån för det kortsiktigt viktiga. Privat är exempelvis söndagskvällar heliga. Då tar jag och min fru alltid oss tid till gemensam reflektion och hur trötta vi än är så känns det alltid mycket bättre efteråt.

I arbetet försöker jag prioritera egen daglig-, vecko- och månadsreflektion. I relation med kollegor prioriterar vi det genom kontinuerliga check-in, one to one samtal och gemensamma utvecklingstillfällen. Med våra kunder prioriterar vi det genom ett genomtänkt planerings-, avstämnings- och utvärderingsarbete. När man lärt sig hur man gör tar det förvånansvärt lite tid samtidigt som det ger oerhört mycket tillbaka.

Tiden att kliva utanför sin bubbla är ofta det som ryker när vi får mycket att göra, vi blir kortsiktiga och reaktiva i vårt tankesätt vilket inte är speciellt lönsamt eller hållbart. Har du inte tagit dig tid för reflektion under semestern så tycker jag du ska planera in den tiden framöver. Kanske du behöver syna de inre processerna eller kanske du behöver hämta inspiration utifrån? Och vem vet, kanske du får syn på en helt ny bubbla som du väljer att åka med på din fortsatta resa genom livet.

 

Gustaf Möller

VD, Kryast i Sverige AB